Meyve Silkeleme Makinesi Kullanımı

Meyve Silkeleme Makinesi kullanılmadan önce yakın zamana kadar kurutmalık meyvelerin elle toplandığı ve mekanik çarpma ile hasat yapıldığı bilinmektedir. Ancak gelişen teknoloji ile artık meyve ağaçlarının gövdesine bağlanan halatlar yardımıyla traktör kuyruk mili tahrikli vibrasyon üreten makineli hasat gerçekleştirilmektedir.

Bu makineler çiftçiler tarafından yakın zamana kadar meyve ağaçlarına zarar verebileceği endişesi ile kullanılmaktan kaçınsa da artık neredeyse vazgeçilmez bir hasat makinesi haline gelmiş durumdadır. Sanılanın aksine bu tür makineler kurumuş ve yıpranmış dalların dökerek bitkinin gençleşmesine fayda sağlamaktadır.

Traktör Kuyruk Mili Tahrikli Meyve Silkeleme Makinesi

Çok faklı modelleri üretilmiş olsa da genel olarak meyve silkeleme makineleri bitki gövdesine bağlanan plastik bir sapana kanca ile bağlanan çelik halattan oluşmaktadır. Çelik halata titreşim traktörün kuyruk milinden alınan dönme hareketinin yatay harekete çevrilmesi sonucu elde edilir. Dut, ceviz, kayısı, badem gibi tüm ürünlerde bu hasat yöntemi tercih edilmektedir.

Silkeleme Makinesi ile kayısı hasadı

Kaynak : ziraatodasi.gen.tr