Tarım Depolarında Epoksi Kaplama

Günümüzde gerek sıhhatli ve mukavemeti yüksekliği, gerekse de dekoratif bir çözüm olması nedeniyle epoksi zemin kaplama çokça tercih ediliyor. Ancak spor salonları, otopark ve her türlü kapalı alanda çokça tercih edilen bu malzemenin tarımsal depolarda kullanılması yönünde herhangi bir özel araştırma bulunmuyor.

Bilindiği üzere tarımsal ürünlerin zemine serilerek veya kasalı olarak istiflendiği tarımsal depolarda şap beton, naylon kaplama ve seramik kaplama gibi seçenekler tercih ediliyor. Ancak naylon ve şap beton uygulamalarının su ve nemi uzaklaştırma konusunda başarısız olması nedeniyle mikro organizmaların rahatça çoğalabileceği bir ortam oluşturmaktadır. Yine seramik palama plakalarının arası genellikle özel derz malzemeleri ile kaplansa da prüzsüzlükten uzak olan bu aralarda gıda maddelerine ait parçacıklar barınabilmekte ve yine mikrobiyolojik canlılar için uygun bir ortam haline getirmektedir.

Tarım depolarında seramik uygulama olumsuzlukları

Tarımsal hasat sonucu elde edilen gıdaların mikrobiyolojik etmenlerden uzakta ve bakteri üretmeyen bir yüzey kaplaması ile depolanması için en uygun alternatifler arasında epoksi kaplama görünmektedir. Özellikle İstanbul ilinde çok uygulanan epoksi zemin kaplama konusunda en iyi firmalardan biri olan EZ inşaat tarım depolarında epoksi kaplamanın çok sıhhatli olduğunu belirtti.

Written by Taner Körükmez